Podul lui Sfredeluș

Podul lui Sfredeluș

Elena este o femeie ambițioasă, puternică, perseverentă și cu multe pasiuni și hobby-uri, de care și-a dat voie să se ocupe din ce în ce mai mult, începând din 2019. După 13 ani în comunicare instituțională, drum vocațional urmat cu mare bucurie și dăruire de sine, dar și cu deadline-uri nenumărate și presante, nopți pierdute și timp pentru ea la care se învățase treptat să renunțe sau să-l amâne în fața altor priorități de moment ale jobului, a spus STOP.

Cum ai luat această decizie, destul de grea pentru mulți dintre noi?

O colegă, mamă și ea a doi băieți, ca mine, m-a inspirat să fac o schimbare, punându-mi într-o altă perspectivă relația cu jobul, într-un moment în care oboseala pusese stăpânire pe mine cumva și căreia îi sunt foarte recunoscătoare. Din acel moment, am decis că îmi sunt datoare mie, în primul rând, să imi iau viața în propriile mâini și să schimb ceva… Primul pas a fost renunțarea la acest job, care deși mi-a adus împlinire și satisfacții profesionale de-a lungul timpului a venit la pachet cu niște costuri semnificative pentru mine, în plan personal, și ajunsese să îmi afecteze și familia în ultimele luni (mai ales copiii). Nu a fost simplu, a fost un moment pe care l-am resimțit destul de dur, deși m-am bucurat de sprijinul soțului meu și nu regret nicio secundă această decizie. Știu că am făcut bine pentru mine și pentru familia mea și sunt convinsă că am încă multe de oferit și celor din jur.

Cum vezi viitorul activității tale?

Toate programele și proiectele minunate începute în gașca noastră de mămici puse pe treabă vor fi continuate, fără doar și poate. De asemenea, am în vedere dezvoltarea unui program de Viață sănătoasă: nutriție, educație sexuală, lifestyle și wellness, pentru adolescenți și adulți (13-14 ani+), cu accent pe fete și femei.

Gașca de mămici din care fac parte și-a propus să readucă semnificația jocului sănătos înapoi) În această gașcă le includ și pe colegele mele din echipa restrânsă a podului, desigur, îndrăgite de toți copiii care ne vizitează. Ramona Marcoceanu, una dintre ele, vine cu drag în pod de 4 ani, încă de la începutul acestui proiect minunat. Între noi a fost mereu o conexiune aparte, și, deși timpurile în care trăim nu sunt cele mai blânde, avem speranța că ne vom regăsi în pod cu toții din nou cât de curând, în condiții de siguranță.
Atât Ramona, cât și eu, suntem dornice de a oferi informațiile pe care le deținem mai departe. Este adevărat că provocările perioadei curente nu sunt de neglijat. Menținerea stării de sănătate publică este prioritară. Cu bucurie, energie și dorința de a fi alături de copii în continuare, sunt convinsă însă că vom reuși să realizăm ceea ce ne-am propus. Nu mi-am formulat niciodată așteptări foarte mari și nici acum nu vreau să o fac, cu atât mai mult să le comunic. Sunt bucuroasă de ce am realizat până acum, observ că și beneficiarii acțiunilor noastre sunt la fel de mulțumiți și bucuroși, astfel încât este ok pentru mine.

Ce s-a întâmplat după acest moment?

M-am dedicat full-time educației… educației copiilor și a mea, înscriindu-mă la o serie de cursuri la care îmi doream demult să particip. Înainte cu 3 ani de acest moment, am înființat Asociația Lira Projects și am demarat primul proiect al asociației, unul personal și de suflet, Podul lui Sfredeluș, mai mult dintr-o joacă, în ideea de a strânge în jurul familiei noastre un grup de familii cu copii de vârstă apropiată cu primul meu băiețel, Tiberiu. El îndrăgea foarte mult compania altor copii. Această decizie a venit la scurt timp după moartea tatălui meu, eveniment care ne-a marcat destul de puternic pe toți cei apropiați lui și care m-a făcut să conștientizez mai mult importanța relațiilor din familie. Inițial, ideea era să ne facem prieteni, să facem tot soiul de activități cât mai interesante împreună, fără niciun obiectiv secundar, așteptări extraordinare sau să mă gândesc mai departe de ce ne-am propus să facem în săptămâna următoare. Spațiul este al familiei noastre, așa că nu aveam foarte multe limitări obiective. Am pornit de la această idee bazată cumva pe educația în familie, importanța acordării unui timp semnificativ și special copiilor noștri, atât de necesar și hrănitor sufletului nostru.

Deși de la idee la fapte a durat extrem de puțin, aproximativ 2 luni, nu m-am gândit niciodată că ar putea să nu meargă. Am avut mereu convingerea că ceea ce pornește din inimă nu are cum să nu meargă. Podul este un loc magic, din punctul acesta de vedere, cu o atmosferă intimă extraordinară și o energie aparte, apreciate de toți cei care i-au trecut pragul. Chiar și după ce am renunțat în 2019 la job, am decis să păstrez proiectul podului mic pentru a nu mă îndepărta de la scopul de la care am pornit acest proiect și a nu pierde ceva din ceea ce reprezintă azi podul petru toți cei care ne-au vizitat măcar o dată. Proiectul a inceput când Tiberiu avea 1 an și 7 luni, fratele lui, Ștefan, venind în pod încă din burtică ? Amândoi au crescut cumva aici, din toate punctele de vedere, alături de câteva sute de alți copii care au venit săptămânal în pod în cei 4 ani de la deschiderea acestuia.

Nu am investit în jucării. Sunt câteva jucării din lemn în pod, educative, care ajută și ele la construirea diverselor abilități necesare la vârstă mică și la care, în general, copiii ajung după terminarea activităților pe care le creăm. Unele sunt chiar acoperite pe durata activităților pentru a nu le distrage atenția copiilor, deși am observat că activitățile sunt foarte atractive pentru ei și participă, e drept că fiecare în ritmul lui… cu pauze sau fără… Cel mai mult am investit și investesc în materialele necesare desfășurării activităților. În proporție de peste 90%, toate materialele sunt la vedere, astfel încât le facem copiilor și pe plac, dacă într-o zi vor să ne jucăm altfel și cu altceva decât ne propunem noi s-o facem… Este o poveste cu final deschis de fiecare dată. Îi ascultăm și de aproape fiecare dată se nasc noi idei și posibilități de joacă. 

Am inclus în programul nostru până acum activități de muzică și limbă engleză, activități de joc și mișcare, activități de dezvoltare de vocabular, lectură de grup, activități tip Montessori și experiențe senzoriale unice, inclusiv spectacole de teatru, special create pentru copii 1-3 ani. Mare parte din activități pot fi reproduse și acasă, astfel încât părintele pleacă acasă și cu un kit de instrucțiuni de joacă sănătoasă. 

Din 14 martie 2020 activitățile în offline au fost amânate, rămânând alături de copii doar audio sau, prin intermediul părinților, cărora le-am mai oferit idei de activități posibil de dezvoltat acasă prin intermediul paginii noastre de Facebook. Am susținut în perioada de izolare din primăvara anului trecut activități zilnice gratuite de lectură interactivă și creativitate prin joc pentru un grup de copii de 5 ani, norocoși că ne-am avut împreună sprijin într-o perioadă deloc ușoară, pentru a crea timp părinților care au lucrat de acasă în acest timp.

Ce aduce viitorul pentru Podul lui Sfredeluș?

La 5 ani de la înființare și după 1 an de pauze intermitente în offline, Podul lui Sfredeluș și-a redeschis porțile pentru a-i primi înapoi pe toți cei de care am fost despărțiți atâta vreme. Seriile îndrăgite de activități au fost reluate cu mai multe grupe de copii și am adăugat în portofoliu și o serie de activități în limba engleză, Play with me, alături de Angelica Ion. Ne bucură deschiderea oamenilor și dorința acestora de a participa iar la activitățile din pod. Vestea redeschiderii podului a fost primită cu multă bucurie și fiecare nouă întâlnire este prilej de joacă seminficativă petrecută cu energia cunoașterii și elanul explorării curioase a tuturor activităților îndrăgite de cei mici și de cei mari, deopotrivă.

În încheiere, ca de obicei, îndemnul meu rămâne același pentru toți părinții: să creăm amintiri frumoase alături de copiii noștri! Cumva această perioadă este o fereastră de oportunitate unică poate în viața noastră spre a beneficia de mai mult timp de calitate în familie.